Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.

Σχετικά με το διαβήτη:

  • Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον ΜακΛίοντ (1876-1925) το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.
  • Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μΧ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.
  • Στις μέρες μας τουλάχιστον 300.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη, όπως είναι ο πλήρης επιστημονικός όρος της ασθένειας.

Τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη τεχνολογία ξαφνιάζει και εντυπωσιάζει. Από την άλλη μεριά ο Σακχαρώδης Διαβήτης (Σ.Δ.) καλπάζει και απασχολεί, προβληματίζει και ταλανίζει, εκατομμύρια ανθρώπους! Σήμερα θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη “χρόνια πάθηση” στο Κόσμο!

Παρά το γεγονός, ότι η εντυπωσιακή αύξηση οφείλεται στον Σ.Δ. Τύπου 2, ο οποίος αποτελεί το 80-90% των περιπτώσεων, εντούτοις και η αύξηση του Παιδικού ή Νεανικού Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1, αγγίζει το 3% κάθε χρόνο και μάλιστα εκδηλώνεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες!!

Η επιβεβαίωση, ότι η καλή ρύθμιση παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση των χρόνιων επιπλοκών, την ποιότητα ζωής και το μέλλον κάθε διαβητικού με Σ.Δ. Τύπου 1, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή εξέλιξη της καθαρότητας και της ποιότητας των καινούριων Ινσουλινών, αλλά και τη χρήση τεχνολογικά βελτιωμένων τρόπων χορήγησης Ινσουλίνης, με τις περίφημες “πέννες” η “στυλό” και τις Αντλίες Ινσουλίνης, άλλαξε προς το καλύτερο την αντιμετώπιση και ρύθμιση κάθε διαβητικού!

Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των ατόμων µε Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο ασθενής σε συνεργασία µε το γιατρό του μπορεί να παρακολουθεί µε ακρίβεια πώς η διατροφή, η άσκηση, η φαρμακευτική αγωγή και οι άλλες καθημερινές δραστηριότητες επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης του και ανάλογα να επεμβαίνει.

Αντλία ινσουλίνης, μετρητής σακχάρου και συνεχής καταγραφή γλυκόζης επικοινωνούν μεταξύ τους και, µε τη βοήθεια του Internet, ο γιατρός μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που έχουν αποθηκευτεί στην αντλία. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει να εξιδανικεύσει τη θεραπεία σύμφωνα µε τις ανάγκες του ασθενή και να βελτιστοποιήσει το γλυκαιμικό έλεγχο.

Πηγές:

Κείμενα:

https://www.sansimera.gr/worldays/101 (Ανακτήθηκε στις 13-11-2018)

Απόσπασμα από:  https://www.hygeia.gr/pagkosmia-imera-sakxarodi-diaviti-i-  efarmogi-tis-sygxronis-texnologias-stin-antimetopisi-toy-sakxarodi-diaviti/ ©  hygeia.gr (Ανακτήθηκε στις 13-11-2018)

Εικόνες: www.dailythess.gr,  http://www.korydallos.gr, www.eordaialive.com (Ανακτήθηκαν στις 13-11-2018)