Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Επανεκκίνησης της Καρδιάς (16 Οκτωβρίου) πραγματοποιήθηκε μια ανοικτή εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας. Βασικός σκοπός της εκδήλωσης ήταν η προσέγγιση και η πληροφόρηση της κοινής γνώμης για τη σημασία της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας, και την αύξηση επιβίωσης των θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως περισσότεροι από 350.000 Ευρωπαίοι κάθε χρόνο πέφτουν θύματα καρδιακής ανακοπής σε οποιονδήποτε χώρο, ενώ ένα ποσοστό μικρότερο του 10% από αυτούς επιβιώνει. Η ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) από παρευρισκόμενους πολίτες-μάρτυρες αυξάνει την επιβίωση 2-3 φορές, αλλά εφαρμόζεται μόνο σε μία από τις πέντε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής. Άρα, περισσότερο εκπαιδευμένοι πολίτες μπορεί να μεταφραστούν σε 100.000 και πλέον ζωές κερδισμένες κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Η Διασωστική Ομάδα Πιερίας σε συνεργασία με το Ε.Κ.Α.Β., το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και υπό την αιγίδα του Δήμου Κατερίνης, ενημέρωσαν και εκπαίδευσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων του Δήμου μας, αλλά και τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες του Δ.ΙΕΚ Κατερίνης.

Η σημερινή εκδήλωση απέδειξε την ισχυρή θέληση του κοινού για ενημέρωση και εκπαίδευση πάνω σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Έχοντας ως βασικό εργαλείο τα δυο μας χέρια, και με γνώμονα τη θέληση για προσφορά μπορούμε όλοι μας να σώσουμε μια ζωή σε μια κρίσιμη στιγμή. Έτσι, επιβεβαιώνουμε το βασικό σύνθημα της ημέρας της Καρδιάς, αποδεικνύοντας πως “Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μια ζωή”.

Η Διασωστική Ομάδα Πιερίας, εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στις διοργανώτριες της εκδήλωσης, σε όλους τους φορείς που συμμετείχαν, αλλά κυριότερα στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στους σπουδαστές που τίμησαν με την παρουσία τους, αυτή την τόσο όμορφη και σπουδαία εκδήλωση.