Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Επανεκκίνησης της Καρδιάς (16 Οκτωβρίου) πραγματοποιήθηκε μια ανοικτή εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας. Βασικός σκοπός της εκδήλωσης ήταν η προσέγγιση και η πληροφόρηση του κοινού για τη σημασία της Καρδιοπνευμονικής  Αναζωογόνησης, για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας, και την αύξηση επιβίωσης των θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως περισσότεροι από 350.000 Ευρωπαίοι κάθε χρόνο πέφτουν θύματα καρδιακής ανακοπής σε οποιονδήποτε χώρο, ενώ ένα ποσοστό μικρότερο του 10% από αυτούς επιβιώνει. Η ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) από παρευρισκόμενους πολίτες-μάρτυρες αυξάνει την επιβίωση 2-3 φορές, αλλά εφαρμόζεται μόνο σε μία από τις πέντε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής. Άρα, περισσότερο εκπαιδευμένοι πολίτες μπορεί να μεταφραστούν σε 100.000 και πλέον ζωές κερδισμένες κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Η Διασωστική Ομάδα Πιερίας σε συνεργασία με το Ε.Κ.Α.Β., το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και υπό την αιγίδα του Δήμου Κατερίνης και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας – Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων ενημέρωσαν και εκπαίδευσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων του Δήμου μας.

Ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Κωνσταντίνος Κουκουδήμος θέλοντας να προωθήσει ηχηρά το μήνυμα πως «Όλοι μπορούν να μάθουν Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση . Όλοι μπορούν να σώσουν μια ζωή» παρευρέθηκε στην εκδήλωση. Ο ίδιος αξιοποιώντας το προσωπικό του βίωμα σχετικά με την καρδιακή ανακοπή που υπέστη στο παρελθόν εξιστόρησε στους μαθητές και στις μαθήτριες της πόλης μας αυτό που του είχε συμβεί.  Μέσα από τα λόγια του τόνισε στους μαθητές πως η υγεία είναι το βασικότερο και πολυτιμότερο αγαθό και πως οφείλουμε να την προστατεύουμε με οποιοδήποτε μέσο και αν έχουμε στη διάθεσή μας. Στην περίπτωση μιας καρδιακής ανακοπής τα δυο μας χέρια είναι τα εργαλεία μας. Είναι τα εργαλεία που θα καταφέρουν να μηδενίσουν τον χρόνο, και που θα αναγκάσουν την καρδιά να στείλει οξυγονωμένο αίμα στον εγκέφαλο και στα υπόλοιπα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Η σημερινή εκδήλωση απέδειξε την ισχυρή θέληση του κοινού για ενημέρωση και εκπαίδευση πάνω σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Επομένως, έχοντας ως βασικό εργαλείο τα δυο μας χέρια, και με γνώμονα τη θέληση για προσφορά μπορούμε όλοι μας να σώσουμε μια ζωή σε μια κρίσιμη στιγμή. Έτσι, επιβεβαιώνουμε το βασικό σύνθημα της ημέρας της Καρδιάς, αποδεικνύοντας πως «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μια ζωή».

Η Διασωστική Ομάδα Πιερίας, εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στις διοργανώτριες της εκδήλωσης, σε όλους τους φορείς που συμμετείχαν, αλλά κυριότερα στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές που τίμησαν με την παρουσία τους, αυτή την τόσο όμορφη και σπουδαία εκδήλωση.

Related Posts