Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

20 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

 

«Φρόντισε τα οστά σου και προστάτευσε το μέλλον σου»

 

Το νόσημα της Οστεοπόρωσης – Συχνότητα Εμφάνισης

  • Παγκοσμίως, μια στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω θα υποστούν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα.

Τι είναι η Οστεοπόρωση;

  • Η οστεοπόρωση είναι ένα νόσημα το οποίο προκαλεί αδυναμία και ευαισθησία στα οστά με αποτέλεσμα να σπάνε πιο εύκολα, ακόμη και ως αποτέλεσμα μιας μικρής πτώσης, ενός χτυπήματος, ή μιας αιφνίδιας κίνησης.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της Οστεοπόρωσης;

  • Τα κατάγματα που προκαλούνται από την οστεοπόρωση μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή, και κύρια αιτία πόνου και μακροχρόνιας αναπηρίας.

Πρόληψη και αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης:

  • Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα έγκαιρα.

Τα 5 βήματα για υγιή οστά και ένα μέλλον χωρίς κατάγματα:

  1. Εξάσκηση σε ασκήσεις ισορροπίας, βάρους και ενίσχυσης των μυών.
  2. Υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών πλούσιων σε θρεπτικές ουσίες: το ασβέστιο, η βιταμίνη D και η πρωτεΐνη είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία για την υγεία των οστών.
  3. Αποφυγή αρνητικών καθημερινών συνηθειών – Διατήρηση  ενός υγιούς σωματικού βάρους – Αποφυγή του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
  4. Ιατρικός έλεγχος. Θεωρείται επιτακτικός σε περιπτώσεις προηγούμενων καταγμάτων ή συγκεκριμένων ασθενειών και φαρμάκων που επηρεάζουν την υγεία των οστών.
  5. Εφαρμογή φαρμακευτικής αγωγής για την εξασφάλιση της βέλτιστης προστασίας από το κάταγμα.

Πηγή: http://worldosteoporosisday.org/

(ανακτήθηκε στις 19-10-2018)

 

Περί rescueteampieria 144 Άρθρα
«ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΕΡΙΑΣ» με έδρα την Κατερίνη. Όταν αυτό απαιτείται ο Σύλλογος μπορεί να εμφανίζεται και με την διεθνή του επωνυμία στην αγγλική «Rescue Team of Pieria». Ο Σύλλογος μας είναι ενταγμένος στη Πολιτική Προστασία, και συνεργάζεται αρμονικά με όλους τους Δημόσιους φορείς (Αντιπεριφέρεια, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ), αλλά και με τους άλλους Εθελοντικούς Συλλόγους. Έχουμε λάβει μέρος σε όλα τα ατυχήματα, που έχουν συμβεί στη περιοχή μας, όπως ατυχήματα στο Όλυμπο, τροχαία ατυχήματα, Θαλάσσια ατυχήματα. Άλλες δραστηριότητες του συλλόγου : Εκπαίδευση των μελών τηςΟμάδας, στις πρώτες βοήθειες και σε άλλες δεξιότητες, κάθε Τετάρτη απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου. Ενημέρωση,Εκπαίδευση και Πιστοποίηση πολιτών στις πρώτες βοήθειες, σε τμήματα που γίνονται δύο με τρείς φορές τον χρόνο, κάθε Δευτέρα απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου. ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ α) Η συνεχής εκπαίδευση των μελών στα πλαίσια της έρευνας και διάσωσης με την κατά το δυνατόν οργάνωση προβολών, ομιλιών, παρουσιάσεων και κάθε είδους εκδηλώσεων με ηθικό, κοινωνικό, διασωστικό, επιστημονικό περιεχόμενο, η διοργάνωση εκδρομών, κατασκηνώσεων, ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καθώς και η έκδοση και κυκλοφορία οπτικοακουστικού υλικού, και εντύπων κάθε είδους. β) Η επιστημονική αναζήτηση μεθόδων, τεχνικών και ευρεσιτεχνιών καθώς και η απόκτηση, χρησιμοποίηση και τελειοποίηση οργάνων και βοηθημάτων σύγχρονης τεχνολογίας στον τομέα της έρευνας και διάσωσης και παροχή άμεσης βοήθειας. γ) Η συμμετοχή - κατά τμήμα ή συνολικά – σε αποστολές έρευνας και διάσωσης στην Ελλάδα και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο Εξωτερικό δ) Η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των ημεδαπών και αλλοδαπών Σωματείων, Ομοσπονδιών, Ενώσεων, των Αθλητικών και λοιπών Αρχών του Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ: Η Διασωστική Ομάδα Πιερίας έχει πενταμμελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε τρία χρόνια. Προβλέπεται η λειτουργία των παρακάτω Επιτροπών: 1. Επιτροπή Ενημέρωσης – Πληροφόρησης & Δημοσίων Σχέσεων. 2. Επιτροπή Εκπαίδευσης και Συντονισμού της Έρευνας- Διάσωσης. 3. Επιτροπή Προμηθειών - Διασωστικών Υλικών & Ραδιοτηλεπικοινωνιών. ΟΜΑΔΕΣ Α. Ομάδα : Έρευνας και Διάσωσης σε εξειδικευμένες περιπτώσεις : Σε κλειστό περιορισμένο χώρο, σε ατυχήματα με επικίνδυνα υλικά, σε ατυχήματα από οχήματα, σε πυρκαγιές, μετά από σεισμό, Αστική Διάσωση. Β. Ομάδα : Έρευνας και Διάσωσης στο βουνό Γ. Ομάδα : Έρευνας και Διάσωσης στο νερό Δ. ΟΜΑΔΑ: ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ