Παγκόσμια μέρα Βουνού – 11η Δεκεμβρίου

Παγκόσμια Μέρα Βουνού

Η 11η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα όπου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Παγκόσμια μέρα του Βουνού! Εμείς, στο νομό Πιερίας, είμαστε για ακόμα μια φορά τυχεροί, καθώς καθημερινά βλέπουμε το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, το βουνό των “12 Θεών”, τον Όλυμπο, αλλά και το βουνό των “9 Μουσών”, τα Πιέρια!

Ξεκινώντας από την μυθολογία στον Όλυμπο ζούσαν οι “12 θεοί”. Οι “12 θεοί” είχαν τα παλάτια τους χτισμένα στα φαράγγια και συναντιώντουσαν στο ψηλότερο σημείο του βουνού, στον “Μυτικα”, με ύψος γύρω στα  2.918μ”. Λίγα μέτρα πιο δίπλα δεσπόζει ο θρόνος του αρχηγού των θεών, του Δια το “Στεφάνι”. Στα Πιέρια ζούσαν και οι “9 Μούσες” κόρες του Πίερου και προστάτιδες της μουσικής, της ποίησης, του τραγουδιού και του χορού!

Ο Όλυμπος είναι ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας με πάνω από 1.700 είδη και υποείδη χλωρίδας, από τα οποία τα 23 είναι ενδημικά, δηλαδή απαντώνται μόνο στον Όλυμπο. Επίσης, η πανίδα του Ολύμπου είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έχουν καταγραφεί 32 είδη θηλαστικών, 108 πτηνών και 22 ερπετά! Στα Πιέρια η χλωρίδα και η πανίδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον Όλυμπο.  Εκεί κάθε επισκέπτης μπορεί να δει πολύ σπάνια αγριολούλουδα, και να μαγευτεί από τα χρώματα που παίρνει η φύση ανάλογα με την εποχή του έτους.

Στον Όλυμπο λειτουργούν εννέα καταφύγια, κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους,  για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες. Επίσης, υπάρχουν και έξι καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Ακόμη, υπάρχουν δυο καταφύγια και για τα Πιερία, τα οποία  βρίσκονται στην Άνω Μηλιά και στη Σαρακατσάνα.

Οι επισκέπτες των βουνών πρέπει να έχουν κατά νου: ότι δεν πρέπει να επεμβαίνουμε στην φύση και να σπάμε κλαδιά, να κόβουμε λουλούδια ή να αλλοιώνουμε με οποιοδήποτε τρόπο το φυσικό περιβάλλον. Αν θέλουμε να πάρουμε κάτι για να θυμόμαστε μπορούμε να πάρουμε όσες φωτογραφίες και βίντεο θέλουμε! “Το να πάρεις κάτι όμορφο από τη φύση δεν σημαίνει ότι θα είναι όμορφο και στο σαλόνι του σπιτιού σου ως διακοσμητικό”.

Επίσης, ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι τα σκουπίδια.  ΔΕΝ πετάμε ΠΟΤΕ τα σκουπίδια μας εκτός κάδων, τα κουβαλάμε πάντα μαζί μας, για να διατηρήσουμε το περιβάλλον καθαρό.   Με το τρόπο αυτό την επόμενη φορά που θα επισκεφτούμε το βουνό, θα είναι το ίδιο καθαρό, και θα μπορούμε να το θαυμάσουμε και πάλι.

Τόσο στον Όλυμπο, όσο και στα Πιέρια υπάρχουν εκατοντάδες διαδρομές με διάρκεια από 30 λεπτά έως και 2 ημέρες. Οι διαδρομές έχουν και διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Το ένα (1) αντιστοιχεί στην πιο εύκολη διαδρομή και το πέντε (5) στην πιο δύσκολη.

Πλέον, στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές ενημερωτικές σελίδες με διαδρομές. Επομένως, έχουμε τη δυνατότητα να “κατεβάσουμε” τις διαδρομές στο κινητό μας, και σε συνδυασμό με κάποια εφαρμογή και το gps μας να έχουμε έναν διαδραστικό χάρτη. Πρόκειται για έναν χάρτη όπου θα μας δείχνει ανά πάσα ώρα και στιγμή αν είμαστε στο σωστό μονοπάτι ή αν έχουμε παρεκκλίνει από την πορεία μας.

Με καλή διάθεση και σωστή οργάνωση μπορούμε να ξεκινήσουμε τις πεζοπορικές μας αναζητήσεις.  Ξεκινώντας από εύκολες διαδρομές για αρχή, και σιγά σιγά όσο αυξάνετε η φυσική μας κατάσταση και οι εμπειρίες μας μπορούμε να διαλέγουμε όλο και πιο μεγάλες και δύσκολες διαδρομές.

Κατά τους χειμερινούς μήνες θα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη ΠΡΟΣΟΧΗ σε διαδρομές με υψόμετρο πάνω από το σημείο χιονοκάλυψης. Το σημείο αυτό είναι από τα 900μ και πάνω τις περισσότερες ημέρες του χειμώνα. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι για κάθε 1000 μετρά που ανεβαίνουμε η θερμοκρασία πέφτει από 5-7 °C στον Όλυμπο. Αυτό σημαίνει πως αν στην Κατερίνη έχουμε 30°C στην κορυφή του Ολύμπου η θερμοκρασία θα είναι κατά προσέγγιση 15-9°C!

Κλείνοντας, πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε τις ενέργειες μας στο βουνό.  Είναι πολύ πιθανό ένας τραυματισμός να μας κάνει “να χάσουμε” το υπόλοιπο της ορειβατικής μας χρονιάς ή ακόμα χειρότερα να μας καθηλώσει στο σημείο του ατυχήματος για αρκετές ώρες, δηλαδή, μέχρι να έρθει η βοήθεια από τους ειδικούς!

Να θυμάστε όλοι το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 112!

Συντάκτης άρθρου: Νικόλαος Κατσίκας

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8C%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%82

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1_%CE%8C%CF%81%CE%B7

Περί rescueteampieria 144 Άρθρα
«ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΕΡΙΑΣ» με έδρα την Κατερίνη. Όταν αυτό απαιτείται ο Σύλλογος μπορεί να εμφανίζεται και με την διεθνή του επωνυμία στην αγγλική «Rescue Team of Pieria». Ο Σύλλογος μας είναι ενταγμένος στη Πολιτική Προστασία, και συνεργάζεται αρμονικά με όλους τους Δημόσιους φορείς (Αντιπεριφέρεια, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ), αλλά και με τους άλλους Εθελοντικούς Συλλόγους. Έχουμε λάβει μέρος σε όλα τα ατυχήματα, που έχουν συμβεί στη περιοχή μας, όπως ατυχήματα στο Όλυμπο, τροχαία ατυχήματα, Θαλάσσια ατυχήματα. Άλλες δραστηριότητες του συλλόγου : Εκπαίδευση των μελών τηςΟμάδας, στις πρώτες βοήθειες και σε άλλες δεξιότητες, κάθε Τετάρτη απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου. Ενημέρωση,Εκπαίδευση και Πιστοποίηση πολιτών στις πρώτες βοήθειες, σε τμήματα που γίνονται δύο με τρείς φορές τον χρόνο, κάθε Δευτέρα απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου. ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ α) Η συνεχής εκπαίδευση των μελών στα πλαίσια της έρευνας και διάσωσης με την κατά το δυνατόν οργάνωση προβολών, ομιλιών, παρουσιάσεων και κάθε είδους εκδηλώσεων με ηθικό, κοινωνικό, διασωστικό, επιστημονικό περιεχόμενο, η διοργάνωση εκδρομών, κατασκηνώσεων, ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καθώς και η έκδοση και κυκλοφορία οπτικοακουστικού υλικού, και εντύπων κάθε είδους. β) Η επιστημονική αναζήτηση μεθόδων, τεχνικών και ευρεσιτεχνιών καθώς και η απόκτηση, χρησιμοποίηση και τελειοποίηση οργάνων και βοηθημάτων σύγχρονης τεχνολογίας στον τομέα της έρευνας και διάσωσης και παροχή άμεσης βοήθειας. γ) Η συμμετοχή - κατά τμήμα ή συνολικά – σε αποστολές έρευνας και διάσωσης στην Ελλάδα και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο Εξωτερικό δ) Η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των ημεδαπών και αλλοδαπών Σωματείων, Ομοσπονδιών, Ενώσεων, των Αθλητικών και λοιπών Αρχών του Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ: Η Διασωστική Ομάδα Πιερίας έχει πενταμμελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε τρία χρόνια. Προβλέπεται η λειτουργία των παρακάτω Επιτροπών: 1. Επιτροπή Ενημέρωσης – Πληροφόρησης & Δημοσίων Σχέσεων. 2. Επιτροπή Εκπαίδευσης και Συντονισμού της Έρευνας- Διάσωσης. 3. Επιτροπή Προμηθειών - Διασωστικών Υλικών & Ραδιοτηλεπικοινωνιών. ΟΜΑΔΕΣ Α. Ομάδα : Έρευνας και Διάσωσης σε εξειδικευμένες περιπτώσεις : Σε κλειστό περιορισμένο χώρο, σε ατυχήματα με επικίνδυνα υλικά, σε ατυχήματα από οχήματα, σε πυρκαγιές, μετά από σεισμό, Αστική Διάσωση. Β. Ομάδα : Έρευνας και Διάσωσης στο βουνό Γ. Ομάδα : Έρευνας και Διάσωσης στο νερό Δ. ΟΜΑΔΑ: ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ