
Τα συμπτώματα μετά από επαφή – τσίμπημα από την μέδουσα μπορεί να είναι: πόνος σαν κάψιμο και έντονο κοκκίνισμα του δέρματος και σε μερικές αποτύπωμα στο δέρμα το σχήμα του τμήματος της μέδουσας με το οποίο ήρθε σε επαφή
Σπάνιες περιπτώσεις:
- Ναυτία και έμετος
- πτώση πίεσης
- ταχυκαρδία
- κεφαλαλγία
- διάρροια
- σπασμός των βρόγχων
- δύσπνοια.
Σε περίπτωση που σάς τσιμπήσει μέδουσα
- Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.
- Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
- Εφαρμογή στην πάσχουσα περιοχή μίγματος θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για 2 λεπτά, εάν είναι διαθέσιμο, το οποίο διακόπτει την περαιτέρω απελευθέρωση τοξίνης από τα προσκολλημένα στο δέρμα τμήματα των πλοκαμιών.
- Πάνω από την κομπρέσα με τη σόδα, βάλτε ψυχρά επιθέματα με παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.
- Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με αντιισταμινική ή κορτιζονούχο αλοιφή.
- Η χορήγηση αντιισταμινικών χαπιών, θα βοηθήσει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων.
- Προσοχή. Το να πιέσουμε ή έστω ν’ αγγίξουμε το σημείο του σώματος που δέχτηκε την επίθεση με άμμο ή φύκια είναι ό,τι το χειρότερο, αφού έτσι θα αυξήσουμε την ευαισθησία του δέρματος μας.
- Αν το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης (δύσπνοια, οίδημα στο πρόσωπο, αναπνευστικό συριγμό.. κλπ) αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Πηγές: «Πρώτες βοήθειες και Ειδικές Καταστάσεις» Νικ. Γκούρτσας
και πηγή
Επιμέλεια άρθρου: Αθηνά Γεραρίδου