ΤΣΑΝΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ (ενδεικτικό φαρμακείο για το βουνό)

ΤΣΑΝΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

(Ενδεικτικό Φαρμακείο για το Βουνό)

 

Όταν πηγαίνουμε στο βουνό, για ορειβασία, ο πρώτος κίνδυνος που διατρέχουμε είναι οι κακώσεις μαλακών μορίων, το γνωστό σε όλους μας «στραβοπάτημα». Ένας συνηθισμένος κίνδυνος είναι τα τραύματα ανοιχτού τύπου, αλλά και κάποιες πιθανές αλλεργίες, είτε από τη γύρη, είτε από τα τσιμπήματα των εντόμων.

Για καλύτερη προστασία οφείλουμε, όλοι μας, να έχουμε το φαρμακείο μας εφοδιασμένο με τα κατάλληλα υλικά. Έτσι, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πιθανά προβλήματα σε πρώτη φάση μόνοι μας, μέχρι να φτάσουμε στον πολιτισμό και σε κάποιο γιατρό.

Στην αγορά υπάρχουν πολλά μεγέθη και πολλές εταιρίες που πουλάνε «έτοιμα φαρμακεία» για διάφορες δραστηριότητες. Τα περισσότερα φαρμακεία περιλαμβάνουν τα ίδια πράγματα με μικρές παραλλαγές.

Ωστόσο, όλοι μας μπορούμε να πάμε σε ένα κατάστημα με ορειβατικά είδη, και να πάρουμε ένα “προσωπικό ή ομαδικό φαρμακείο” ή ακόμη και  να φτιάξουμε μόνοι μας το δικό μας φαρμακείο, σύμφωνα με τις προσωπικές μας ανάγκες.

Ενδεικτικά οι τιμές για ένα “Φαρμακείο Πρώτων Βοηθειών” μπορούν να ξεκινήσουν από τα έξι (6€) ευρώ και να φτάσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τα 250 ευρώ.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε ορισμένα βασικά, αλλά και τα δευτερεύοντα πράγματα για ένα “προσωπικό φαρμακείο”.  Πρόκειται για κάποια ενδεικτικά πράγματα που είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας σε οποιαδήποτε δραστηριότητα μας, η οποία διεξάγεται μακριά από Κέντρα Υγείας και Φαρμακεία.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ #
Διάφορα μεγέθη ελαστικών επιδέσμων (7cm x 5m, 10cm x 5m, 15cm x 5m) 1
Λευκοπλάστης ρολό 1
Επιδέσμους γάζας (5cm x 5m) 4
*Επιθέματα τραυμάτων διάφορα μεγέθη 10
Γάζες αποστειρωμένες και μη 5
Τριγωνικό επίδεσμο 1
Αντισηπτικά μαντηλάκια 4
Ελαστικά γάντια μιας χρήσης 2
Στιγμιαία παγοκύστη 1
Τσιμπιδάκι 1
Αμμωνία για τσιμπήματα εντόμων 1
Αλουμινοκουβέρτα 1
Νάρθηκα ακινητοποίησης αλουμινίου 1
**Φάρμακα (παυσίπονα, αντιπυρετικά, μυοχαλαρωτικά, αντιφλεγμονώδη, κολλύριο)

*είναι γνωστά στην Ελλάδα σαν handsaplast

**γενικά ότι είδους φάρμακα κάνουμε χρήση και ανάλογα με τα προσωπικά προβλήματα υγείας του καθενός

Συντάκτης άρθρου: Νίκος Κατσίκας

Περί rescueteampieria 144 Άρθρα
«ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΕΡΙΑΣ» με έδρα την Κατερίνη. Όταν αυτό απαιτείται ο Σύλλογος μπορεί να εμφανίζεται και με την διεθνή του επωνυμία στην αγγλική «Rescue Team of Pieria». Ο Σύλλογος μας είναι ενταγμένος στη Πολιτική Προστασία, και συνεργάζεται αρμονικά με όλους τους Δημόσιους φορείς (Αντιπεριφέρεια, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ), αλλά και με τους άλλους Εθελοντικούς Συλλόγους. Έχουμε λάβει μέρος σε όλα τα ατυχήματα, που έχουν συμβεί στη περιοχή μας, όπως ατυχήματα στο Όλυμπο, τροχαία ατυχήματα, Θαλάσσια ατυχήματα. Άλλες δραστηριότητες του συλλόγου : Εκπαίδευση των μελών τηςΟμάδας, στις πρώτες βοήθειες και σε άλλες δεξιότητες, κάθε Τετάρτη απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου. Ενημέρωση,Εκπαίδευση και Πιστοποίηση πολιτών στις πρώτες βοήθειες, σε τμήματα που γίνονται δύο με τρείς φορές τον χρόνο, κάθε Δευτέρα απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου. ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ α) Η συνεχής εκπαίδευση των μελών στα πλαίσια της έρευνας και διάσωσης με την κατά το δυνατόν οργάνωση προβολών, ομιλιών, παρουσιάσεων και κάθε είδους εκδηλώσεων με ηθικό, κοινωνικό, διασωστικό, επιστημονικό περιεχόμενο, η διοργάνωση εκδρομών, κατασκηνώσεων, ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καθώς και η έκδοση και κυκλοφορία οπτικοακουστικού υλικού, και εντύπων κάθε είδους. β) Η επιστημονική αναζήτηση μεθόδων, τεχνικών και ευρεσιτεχνιών καθώς και η απόκτηση, χρησιμοποίηση και τελειοποίηση οργάνων και βοηθημάτων σύγχρονης τεχνολογίας στον τομέα της έρευνας και διάσωσης και παροχή άμεσης βοήθειας. γ) Η συμμετοχή - κατά τμήμα ή συνολικά – σε αποστολές έρευνας και διάσωσης στην Ελλάδα και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο Εξωτερικό δ) Η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των ημεδαπών και αλλοδαπών Σωματείων, Ομοσπονδιών, Ενώσεων, των Αθλητικών και λοιπών Αρχών του Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ: Η Διασωστική Ομάδα Πιερίας έχει πενταμμελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε τρία χρόνια. Προβλέπεται η λειτουργία των παρακάτω Επιτροπών: 1. Επιτροπή Ενημέρωσης – Πληροφόρησης & Δημοσίων Σχέσεων. 2. Επιτροπή Εκπαίδευσης και Συντονισμού της Έρευνας- Διάσωσης. 3. Επιτροπή Προμηθειών - Διασωστικών Υλικών & Ραδιοτηλεπικοινωνιών. ΟΜΑΔΕΣ Α. Ομάδα : Έρευνας και Διάσωσης σε εξειδικευμένες περιπτώσεις : Σε κλειστό περιορισμένο χώρο, σε ατυχήματα με επικίνδυνα υλικά, σε ατυχήματα από οχήματα, σε πυρκαγιές, μετά από σεισμό, Αστική Διάσωση. Β. Ομάδα : Έρευνας και Διάσωσης στο βουνό Γ. Ομάδα : Έρευνας και Διάσωσης στο νερό Δ. ΟΜΑΔΑ: ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ