5η Δεκεμβρίου – Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη

Το 1985 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 5η Δεκεμβρίου ως τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη, αποτίνοντας φόρο τιμής στην εθελοντική προσφορά που εκδηλώνεται καθημερινά ανά την υφήλιο, και ευγνωμοσύνη στα ευεργετήματά της για την ανθρωπότητα.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 400 εθελοντικές οργανώσεις και πλήθος ειδικευμένων εθελοντών, είναι εγγεγραμμένοι στα οικεία Μητρώα. Τόσο, τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων, όσο και οι ειδικευμένοι εθελοντές, δραστηριοποιούνται σε κατηγορίες δράσεων εξαιρετικά σημαντικών για την υποστήριξη των αρμόδιων κρατικών Αρχών, στη αποστολή τους για την πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών στη Χώρα μας.

Η εθελοντική δράση, σήμερα όσο ποτέ, αναδεικνύεται κρίσιμη για την διασφάλιση, αλλά και τη βελτίωση των όρων διαβίωσης όλων μέσα σε κοινωνίες ευάλωτες απέναντι στις καταστροφές. Το πρόσφατο παράδειγμα της εκδήλωσης των καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων στη Δυτική Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, αποτέλεσε πεδίο ανάπτυξης σπουδαίας εθελοντικής δράσης η οποία στο πρόσωπο του κάθε εθελοντή, που διέθεσε εαυτόν με αλτρουισμό και αυταπάρνηση, λαμβάνει μια υπόσταση άκρως ευεργετική για την τοπική κοινότητα που δοκιμάζεται σκληρά.

Ομοίως, και σε κάθε αντιπυρική περίοδο η εθελοντική δραστηριότητα αποδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας έγκαιρης και αποδοτικής επέμβασης προς όφελος της δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας, ιδίως όμως στην αποφασιστική συμβολή διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης και οικολογικής δράσης για την ευρύτερη κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διάθεση για παροχή εθελοντικής προσφοράς παραμένει υψηλή τα τελευταία χρόνια, στοιχείο που καταδεικνύει την ανάγκη συνεισφοράς των ατόμων στην κοινή προσπάθεια για την θωράκιση της κοινωνικής ευημερίας και του φυσικού πλούτου, στην ανάγκη κινητοποίησης για τη βελτίωση της κοινωνίας και του κόσμου που μας περιβάλλει. Η αξιοποίηση των εθελοντών από τους εμπλεκόμενους φορείς προς αυτόν τον σκοπό, αποτελεί μια στρατηγική επιλογή για την αποκόμιση των μεγαλύτερων δυνατών ωφελημάτων σε αυτήν την προσπάθεια

Ο εθελοντισμός είναι ένας εναλλακτικός τρόπος συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, αλλά και ένα αντίδοτο στην εσωστρέφεια, στην αποξένωση και στον ατομισμό.

Δεν είναι απλά ένας όρος. Αποτελεί στάση ζωής, που ενστερνίζεται ιδιαίτερες αξίες όπως η αγάπη, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η συλλογική συμμετοχή. Είναι η αυθόρμητη και ανιδιοτελής προσφορά ανθρώπινης ενέργειας και η ηθελημένη παροχή υπηρεσιών. Μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους, ο καθένας απ΄ αυτούς με τη δική του φυσιογνωμία και μέθοδο δράσης.

Αποσπάσματα από τις παρακάτω πηγές:

www.civilprotection.gr (Ανακτήθηκε στις 05/12/2018)

https://www.onmed.gr (Ανακτήθηκε στις 05/12/2018)

Πηγές εικόνων: 

http://sinidisi.gr (Ανακτήθηκε στις 05/12/2018)

http://www.1dype.gov.gr  (Ανακτήθηκε στις 05/12/2018)