Η Διασωστική Ομάδα Πιερίας εναντιώνεται στο απαράδεκτο νομοσχέδιο για την εγκατάσταση κεραιών στην ξηρά και συμπαραστέκεται στο Ραδιοερασιτεχνικό πληθυσμό

Η Διασωστική Ομάδα Πιερίας εναντιώνεται στο απαράδεκτο νομοσχέδιο για την εγκατάσταση κεραιών στην ξηρά και συμπαραστέκεται στο Ραδιοερασιτεχνικό πληθυσμό

Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι, το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου με θέμα: “Αδειοδότηση και Έλεγχος Κατασκευών Κεραιών στην Ξηρά” φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους Ραδιοερασιτέχνες, των οποίων η ύπαρξη και λειτουργία έχει αποκλειστικό στόχο της αυτοδιδασκαλία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών.

Συγκεκριμένα στις 19 Οκτωβρίου 2018,  το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δημοσίευσε προς διαβούλευση στην Διαύγεια σχέδιο νόμου περί «Αδειοδότησης και Ελέγχου Κατασκευών Κεραιών στην Ξηρά»

Αντιλαμβανόμενοι ως Διασωστική Ομάδα, ότι το νομοσχέδιο αυτό επηρεάζει και την ομάδα  μας (καθότι πολλοί διασώστες είναι και ραδιοερασιτέχνες), εκφράζουμε την αντίθεσή μας προς το νόμο αυτό (άρθρα 10 και 16).

Οι τροποποιήσεις που αφορούν την έκδοση αδειών κι εφαρμόζονται αναδρομικά και για τους υφιστάμενους ραδιοερασιτέχνες συνεπάγονται σημαντικά έξοδα, ωθώντας σε εξαφάνιση τον κλάδο, με ότι αυτό συνεπάγεται για το Ραδιοερασιτεχνισμό  στη χώρα.

Η απαραίτητη μελέτη ραδιοεκπομπών θεωρείται ανέφικτη ως διαδικασία, καθώς οι ραδιοερασιτέχνες δεν διαθέτουν μια μόνιμη κεραία, αλλά πειραματίζονται με διάφορες κεραίες κάτι που συνεπάγεται συνεχείς μελέτες και σημαντικό οικονομικό κόστος.

Η «υπηρεσία  Ραδιοερασιτέχνη», η οποία ουσιαστικά καταργείται με τον νέο σχέδιο νόμου, επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο στα δημόσια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα σε περιπτώσεις κυρίως εκτάκτων αναγκών (Θεομηνίες, πλημμύρες, σεισμοί, πυρκαγιές), και καλούνται να παράσχουν επικοινωνιακή βοήθεια  στις υπηρεσίες  Πολιτικής  Προστασίας. Καλούνται να συνδράμουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, υπηρεσίες όπως η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα κλπ, σε περιπτώσεις υπολειτουργίας των δημόσιων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Επιπλέον, οι Ραδιοερασιτέχνες είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ακόμη, η υπηρεσία του Ραδιοερασιτέχνη μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και σε περιπτώσεις  Εθνικής Άμυνας της  χώρας  κάτω πάντα από την καθοδήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ & της Πολιτικής Άμυνας.

Ωθώντας τους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες σε εξαφάνιση θα έχει διεθνές αρνητικό αντίτυπο, καθώς οι χώρες που απουσιάζουν από τον παγκόσμιο χάρτη των ραδιοερασιτεχνών, είναι κράτη με μη δημοκρατικά καθεστώτα.