Η Διασωστική Ομάδα Πιερίας παρευρέθηκε και βραβεύτηκε στον ετήσιο χορό του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης Παναγία Σουμελά

Το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019, η Διασωστική Ομάδα Πιερίας παρευρέθηκε, μετά από πρόσκληση, στον ετήσιο χορό του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης «Παναγία Σουμελά». Στον συγκεκριμένο χορό πραγματοποιήθηκε η βράβευση ενός  16χρονου μαθητή, του Κυριάκου Χρυσικού, για την καθοριστική του παρέμβαση σε ένα περιστατικό Καρδιακής Ανακοπής, αλλά και της Διασωστικής Ομάδας για την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι με τις δράσεις τους καταφέρνουν όχι μόνο να  διατηρήσουν και προβάλλουν το λαϊκό μας πολιτισμό, αλλά και να τον μεταβάλουν από μουσειακό είδος σε ζωντανό οργανισμό. Μέσα από τις εκδηλώσεις τους αποκρυσταλλώνουν την ελληνική κουλτούρα, αλλά και σταθεροποιούν τις πανανθρώπινες αξίες. Αποδεικνύουν πως η παράδοση δε σημαίνει οπισθοδρόμηση, ούτε αποσυνδέεται από την πρόοδο, αλλά εξελίσσεται, βιώνοντας τις τρεις διαστάσεις του χρόνου (παρελθόν – παρόν – μέλλον ), και συνδέεται με την έννοια της συνέχειας των στοιχείων, εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να επιζήσουν. Ακόμη, επισημαίνουν πως η ανθρώπινη ζωή δεν είναι ποτέ στατική, δεν είναι ποτέ στάσιμη.

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Παναγία Σουμελά» απαρτίζεται από πολλά μέλη διαφορετικών ηλικιών και αποδεικνύει έμπρακτα πως η παράδοση είναι μια η αλυσίδα, η οποία συνδέει τις γενιές μεταξύ τους «γεφυρώνοντας» το χάσμα. Στο παρελθόν η Διασωστική Ομάδα Πιερίας, μετά από πρόκληση του συλλόγου, ανέλαβε την εκπαίδευση όλων των μελών του πάνω στη Βασική Υποστήριξη της Zωής. Ανάμεσα, στα μέλη του συλλόγου εκπαιδεύτηκε και ο 16χρονος Κυριάκος Χρυσικός.

Πριν από λίγο καιρό, ο Κυριάκος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια Καρδιακή Ανακοπή. Χωρίς δεύτερη σκέψη, και παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Κυριάκος, έδρασε με ψυχραιμία. Αρχικά, πλησίασε με ασφάλεια τον 47χρονο άνδρα και πραγματοποίησε τους απαραίτητους ελέγχους. Στη συνέχεια, ενημέρωσε το ΕΚΑΒ, και χωρίς να χάσει «πολύτιμο» χρόνο ξεκίνησε άμεσα την εφαρμογή της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης. Χάρη στην καίρια παρέμβαση του νεαρού Κυριάκου Χρυσικού, ο 47χρονος άνδρας σώθηκε.

Η Διασωστική Ομάδα Πιερίας συγχαίρει τον Κυριάκο Χρυσικό για τη σπουδαία πράξη του, και ευχαριστεί θερμά τον Ποντιακό Σύλλογο «Παναγία Σουμελά» για τη βράβευση και την αναγνώριση του κοινωνικού της έργου.