ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ

Τα υποδήματα είναι το πρώτο και το σημαντικότερο πράγμα του εξοπλισμού μας.  Είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να περπατήσουμε με ασφάλεια στο βουνό χωρίς να γλιστρήσουμε, αλλά και αυτά που θα μας δώσουν την άνεση να συνεχίσουμε!

Όλοι μας έχουμε βάλει αρκετές φορές στη ζωή μας ακατάλληλα ή αχρησιμοποίητα υποδήματα για την ορειβασία μας, και έχουμε γυρίσει στο σπίτι με φουσκάλες στην περιοχή του αχίλλειου τένοντα, του αστραγάλου και των δακτύλων.

Για το λόγο αυτό πρέπει πάντα να φοράμε τα καινούρια μας παπούτσια, για αρχή μέσα στο σπίτι και στη συνέχεια μέσα στην πόλη, έτσι ώστε να πάρουν τη φόρμα των ποδιών μας και να «μαλακώσουν». Εάν φορέσουμε ακατάλληλα ή καινούργια υποδήματα και ακολουθήσουμε πολύωρες ορειβατικές διαδρομές, είναι πολύ πιθανό πως θα δημιουργήσουμε κάποια προβλήματα στα πόδια μας.

Πριν από μια εξόρμηση στο βουνό πρέπει να λάβουμε υπόψη κάποιους παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι το είδος του εδάφους όπου σκοπεύουμε να πεζοπορήσουμε και κατ’ επέκταση και τα κατάλληλα υποδήματα. Για παράδειγμα, πρέπει να σκεφτούμε πως στο έδαφος ενδέχεται να υπάρχουν μικρές πέτρες, μεγάλες πέτρες, να είναι βρεγμένο ή ακόμη και να είναι χιονισμένο κ.ά. Πλέον, είμαστε «τυχεροί», καθώς στην αγορά υπάρχουν υποδήματα για κάθε είδος εδάφους και κάθε είδος καιρού – θερμοκρασίας. Παρακάτω θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω τι ακριβώς πρέπει να έχει το κάθε υπόδημα.

Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τα “ελαφριά ορειβατικά παπούτσια”

Πρόκειται για τα παπούτσια που μοιάζουν με τα κοινά και γνωστά σε όλους μας αθλητικά παπούτσια, τα οποία φοράμε στο τρέξιμο ή στο γυμναστήριο, αλλά πρέπει να διευκρινίσουμε πως “μόνο” μοιάζουν. Κατά κύριο λόγο είναι χαμηλά παπούτσια, δηλαδή δεν παρέχουν προστασία στον αστράγαλο και αν τα φορέσουμε σε ανομοιογενές έδαφος με πέτρες μπορεί να “γυρίσουμε” τον αστράγαλο μας εύκολα.

Σε αυτή την κατηγορία μπορούμε να βρούμε παπούτσια αδιάβροχα και μη. Η σόλα τους είναι πιο σκληρή από τα κοινά αθλητικά μας παπούτσια, και πιο μαλακή από τα μποτάκια της επόμενης κατηγορίας. Τα συγκεκριμένα υποδήματα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε ομαλά εδάφη με λίγα κλαδιά και ελάχιστες πέτρες. Τα ελαφριά πεζοπορικά παπούτσια είναι τα πιο άνετα υποδήματα που μπορούμε να βάλουμε σε μια ορεινή πεζοπορία, και το χαμηλό τους βάρος θα μας βοηθήσει να περπατήσουμε περισσότερες ώρες χωρίς προβλήματα.

Στη δεύτερη κατηγορία έχουμε τα “ελαφριά ορειβατικά μποτάκια”

Με την αγορά ενός ανάλογου υποδήματος μπορούμε να πεζοπορήσουμε σχεδόν όλες τις ορεινές διαδρομές στην Ελλάδα από τα τέλη Μαρτίου έως και τέλη Νοέμβριου. Τα “ελαφριά ορειβατικά μποτάκια” χωρίζονται σε αδιάβροχα και μη αδιάβροχα, καλύπτουν τον αστράγαλο και έχουν ακόμα πιο σκληρή σόλα από τα προηγούμενα. Ωστόσο, και πάλι επιτρέπουν στο πέλμα του ποδιού να λυγίσει. Αυτό είναι πολύ καλό, γιατί προσφέρουν άνεση στο βάδισμα μας. Επομένως, μιλάμε για μποτάκια παντός καιρού, όπου με την κατάλληλη κάλτσα και σε στεγνό περιβάλλον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όλο το χρόνο, αλλά δε συνίστανται. Για τους χειμερινούς μήνες θα πρέπει να πάρουμε κάποια “ορειβατική μπότα”.

Στην τρίτη κατηγορία έχουμε την “ορειβατική μπότα”

Στην τελευταία κατηγορία έχουμε τη “βαριά” και “ημιάκαμπτη ή άκαμπτη” μπότα. Η ορειβατική μπότα είναι κατασκευασμένη για να μπορεί να αντέξει σε όλα τα δύσκολα και κακοτράχαλα μονοπάτια, και σε όλα τα καιρικά φαινόμενα που μπορεί να συναντήσουμε κατά τους χειμερινούς μήνες στα βουνά της Ελλάδος. Οι ορειβατικές μπότες έχουν το ίδιο ύψος ή και μεγαλύτερο από τα “ελαφριά ορειβατικά μποτάκια”, οπότε προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία στους αστραγάλους. Όλες οι ορειβατικές μπότες είναι αδιάβροχες. Πέρα από τις δυο κατηγορίες που υπάρχουν από άποψη σκληρότητας, υπάρχει και η δυνατότητα τοποθέτησης “fast crampon” ή μη. Για να πάρουμε μία τόσο «ειδική» μπότα, θα πρέπει να έχουμε διανύσει πολλά ορειβατικά χιλιόμετρα, και να έχουμε μάθει να περπατάμε σε όλα τα εδάφη με ασφάλεια.

Συντάκτης άρθρου: Νίκος Κατσίκας