Παρουσίαση Πρώτων Βοηθειών από τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας

Η παροχή πρώτων βοηθειών είναι πεδίο δράσης για όλους τους ανθρώπους. Ο αυτόπτης ή αυτός που φτάνει πρώτος στον τόπο του ατυχήματος, χρειάζεται να παρέμβει για να σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου. Από την τολμηρή και την ορθή επέμβαση τους εξαρτάται αν θα καταφέρουν να σώσουν τη ζωή του τραυματία ή του ασθενούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι φυσικά σημαντική η ταχύτητα με την οποία μπορούμε να μεταφέρουμε έναν τραυματία στο νοσοκομείο αλλά σημαντικότερο είναι να φτάσει ο τραυματίας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Έτσι στο πλαίσιο της συνεχής επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, ο Ο.Π.Π.Α.Π., με πρωτοβουλία του προέδρου του κ. Γιώργου Τσιαλού, προχώρησε στην εκπαίδευση προπονητών και παραγόντων του Β’ ΔΑΚ. Η παρουσίαση των Α’ Βοηθειών έγινε στο χώρο του κλειστού Γυμναστηρίου, όπου τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα βάσει ΕΟΔΥ, έγινε η εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευόμενοι ενημερώθηκαν από τις εκπαιδεύτριες Γεραρίδου Αθηνά και Μπέζα Χριστίνα σε θεωρητικό επίπεδο για τις Α΄ Βοήθειες και παράλληλα εξασκήθηκαν πάνω σε βασικές πρακτικές υποστήριξης της ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, εκπαιδεύτηκαν:

  • στον τρόπο προσέγγισης ενός ατόμου που έχει καταρρεύσει και δεν έχει αναπνοή,
  • στην εφαρμογή Θωρακικών Συμπιέσεων και Εμφυσήσεων Διάσωσης (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση),
  • στην Πλάγια θέση Ασφαλείας και
  • στην αντιμετώπιση της Πνιγμονής, δηλαδή της Εξαγωγής ενός Ξένου Σώματος (Τεχνική Heimlich).

Πιστεύουμε πως με τις  γνώσεις αυτές θα είναι σε θέσει να προσφέρουν άμεσα τις Α’ Βοήθειες στον συνάνθρωπό τους, αλλά και να ενισχύσουν περαιτέρω το γνωστικό τους επίπεδο πάνω σε αυτές.

Η Διασωστική Ομάδα Πιερίας συγχαίρει τον Δήμο Κατερίνης για την πρωτοβουλία αυτή. Άλλωστε να μην ξεχνάμε πως: Η γνώση είναι δύναμη.

 

Related Posts