Πιστοποίηση πάνω στη Βασική Υποστήριξη Ζωής σε Παιδιά και Βρέφη από τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας

Την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021, στις εγκαταστάσεις της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας στο παλαιό Νοσοκομείο, πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά στην Πιερία, πιστοποίηση πάνω στη Βασική Υποστήριξη Ζωής σε παιδιά και βρέφη (European Paediatric Basic Life Support), από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του ERC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης). Η πιστοποίηση ήταν προσαρμοσμένη στους κανόνες προστασίας που έχουν οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από τις κατευθυντήριες οδηγίες του ERC. Τόσο οι εκπαιδευτές, όσο και οι εκπαιδευόμενοι τήρησαν όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας και προστασίας πριν από την έναρξη, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το πέρας της πιστοποίησης.

Αρχικά, οι εκπαιδευτές Γκούρτσας Νικόλαος (Διευθυντής Προγράμματος του ERC), Γεραρίδου Αθηνά, Γιαννούλη Διονυσία, Παπαδοπούλου Μαριάνθη, Μαρανή Άντζελα και Μπέζα Χριστίνα ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες σε θεωρητικό επίπεδο για τις Πρώτες Βοήθειες, για τη χρησιμότητα και την εφαρμογή τους στη νέα καθημερινότητα λόγω covid – 19, αλλά και κατέρριψαν μαζί τους αρκετούς «μύθους».

Στη συνέχεια, ακολούθησε η εκπαίδευση και πιστοποίησή τους πάνω στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής, δηλαδή πάνω στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, στη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, στην Πλάγια θέση Ασφαλείας και στην Αφαίρεση ενός Ξένου Σώματος (Πνιγμονή) – Τεχνική Heimlich.

Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης πιστοποίησης ευελπιστούμε οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευόμενες να απέκτησαν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να προσφέρουν τις πολύτιμες Πρώτες βοήθειες σε μια κρίσιμη στιγμή. Όπως υποστηρίζει ένας Αμερικανός Πανεπιστημιακός, και πιο συγκεκριμένα ο David Starr Jordan: «Η σοφία είναι να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, ικανότητα είναι να ξέρεις πώς να το κάνεις και αρετή είναι να το κάνεις».

Η Διασωστική Ομάδα Πιερίας εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στους νέους και νέες ανανήπτες και τους εύχεται καλό καλοκαίρι!