Σοφία Ευθυμιάδου, η 17χρονη μαθήτρια που πρόσφερε τις Πρώτες Βοήθειες στον άτυχο λουόμενο στην Πλάκα Λιτοχώρου

Την Πέμπτη στις 22 Αυγούστου η 17χρονη μαθήτρια Σοφία Ευθυμιάδου απολάμβανε τη θάλασσα στην περιοχή της Πλάκας Λιτοχώρου του Δήμου Δίου Ολύμπου.

Κάποια στιγμή η νεαρή Σοφία αντιλήφθηκε μια ομάδα λουόμενων συγκεντρωμένη σε ένα σημείο. Μόλις άκουσε πως φώναζαν βοήθεια χωρίς δεύτερη σκέψη έτρεξε με σκοπό  να προσφέρει τη βοήθειά της. Η Σοφία, η οποία πρόσφατα εκπαιδεύτηκε και πιστοποιήθηκε πάνω στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής από τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας, μόλις πλησίασε τον άτυχο άνδρα αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αμέσως, διόρθωσε τις εσφαλμένες ενέργειες των λουόμενων και της συζύγου του θύματος και τους ζήτησε να ανασύρουν τον άνδρα στην αμμουδιά, έτσι ώστε να του προσφέρει τις Πρώτες Βοήθειες. Οι λουόμενοι εμπιστεύθηκαν τη Σοφία και μετέφεραν τον άνδρα στην αμμουδιά.

Η Σοφία χωρίς να χάσει κι άλλο πολύτιμο χρόνο, αφού πραγματοποίησε τους απαραίτητους ελέγχους, ξεκίνησε την εφαρμογή της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης. Καθώς εφάρμοζε την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, επιβεβαίωσε πως οι παρευρισκόμενοι είχαν ήδη καλέσει ασθενοφόρο.

Η βοήθεια είχε ήδη κληθεί και ήταν καθ’ οδόν. Η Σοφία εφάρμοζε ασταμάτητα Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Το ασθενοφόρο έφτασε άμεσα, ωστόσο παρά τις προσπάθειες της Σοφίας, ο άτυχος άνδρας δυστυχώς έχασε τη ζωή του.

Η 17χρονη Σοφία αποτελεί ένα πρότυπο. Μέσα από τη στάση της και τη διατήρηση της ψυχραιμίας της κατάφερε να διαχειριστεί το πλήθος και να εφαρμόσει όλα όσα έμαθε. Δυστυχώς, τα περιστατικά που σχετίζονται με την υγεία και την ανθρώπινη ζωή δεν προγραμματίζονται. Μπορούν να συμβούν παντού ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ωστόσο, όλοι μας μπορούμε να διαθέσουμε λίγο χρόνο από την καθημερινότητα μας και να εκπαιδευτούμε πάνω στις πρώτες βοήθειες. Γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι το ύψιστο αγαθό. Εξάλλου, η γνώση και η δράση έχουν μεγαλύτερη αξία και χρησιμότητα από την αμάθεια και την αδράνεια.

Η Διασωστική ομάδα Πιερίας συγχαίρει τη Σοφία Ευθυμιάδου για τη σπουδαία πράξη της και της εύχεται να είναι υγιής και να πετύχει σε όλα όσα σχεδιάζει και ονειρεύεται για το μέλλον της.

Related Posts