Συντήρηση των Απινιδωτών της πόλης μας από τον Ο.Π.Π.Α.Π.

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Για να βοηθήσουμε αποτελεσματικά κάποιον που βρίσκεται σε καρδιακή ανακοπή, πρέπει να βρεθεί ένας απινιδωτής το συντομότερο δυνατό. Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (Automated External Defibrillator – AED) είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο αρρυθμιολογικό  πρόβλημα το οποίο χρίζει απινίδωσης (χορήγηση ρεύματος), τότε προχωράει στην απινίδωση, για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στη σωστή συχνότητά του.

Όπως όλες οι συσκευές, έτσι και οι απινιδωτές καρδιάς, χρειάζονται τακτική συντήρηση και φροντίδα, για να λειτουργούν σωστά, αποτελεσματικά και χωρίς βλάβες για πολλά χρόνια. Ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής αποτελεί έναν εξοπλισμό, του οποίου όλα τα μέρη πρέπει να ελέγχονται τακτικά. Επιπλέον, συνιστάται η τακτική επισκόπηση τόσο των ηλεκτροδίων, όσο και των μπαταριών, που πρέπει να αντικαθίστανται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Στο πλαίσιο της σωστής συντήρησης ο Οργανισμός  Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας (Ο.Π.Π.Α.Π.), προέβη  στην άμεση αντικατάσταση των ηλεκτροδίων  σε όλους τους απινιδωτές που υπάρχουν στο δίκτυο της πόλης μας. Η αλλαγή των ηλεκτροδίων πραγματοποιήθηκε από Διασώστες της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας.

Όπως χαρακτηριστικά μας είπε και ο πρόεδρος του Ο.Π.Π.Α.Π. κ. Γεώργιος Τσιαλός: «Οι απινιδωτές στην πόλη μας συνιστούν μία σπουδαία προσφορά στον συνάνθρωπο και στην ίδια τη  ζωή. Με υπευθυνότητα, προγραμματισμό και προπάντων σεβασμό και ενεργό ενδιαφέρον απέναντι στους συμπολίτες μας συμβάλλουμε στην παροχή  πολύτιμης βοήθειας  προκειμένου να σωθεί, όταν και εφόσον παραστεί ανάγκη, μια ανθρώπινη ζωή. Ο απινιδωτής αποτελεί εργαλείο ζωής. Η σωτηρία μιας ζωής – για εμάς – έχει μεγαλύτερη αξία απ’ όλο το χρυσάφι του κόσμου!».

Πράγματι, η σπουδαιότητα και η αξία ύπαρξης των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών είναι αναμφίβολη. Ο Δήμος Κατερίνης θέτοντας στο προσκήνιο την ανθρώπινη ζωή, τον σεβασμό και το ενεργό ενδιαφέρον προς τους πολίτες της Κατερίνης απέδειξε πως ο απινιδωτής αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ζωής, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί σε μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση.

Ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής και τα δυο μας χέρια αρκούν για να προσφέρουμε την πολύτιμη βοήθειά μας σ’ έναν συνάνθρωπό μας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η ανθρώπινη ζωή αποτελεί το πιο πολύτιμο και ανεκτίμητο αγαθό για όλους μας!