ΤΣΑΝΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ (ενδεικτικό φαρμακείο για το βουνό)

ΤΣΑΝΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

(Ενδεικτικό Φαρμακείο για το Βουνό)

 

Όταν πηγαίνουμε στο βουνό, για ορειβασία, ο πρώτος κίνδυνος που διατρέχουμε είναι οι κακώσεις μαλακών μορίων, το γνωστό σε όλους μας «στραβοπάτημα». Ένας συνηθισμένος κίνδυνος είναι τα τραύματα ανοιχτού τύπου, αλλά και κάποιες πιθανές αλλεργίες, είτε από τη γύρη, είτε από τα τσιμπήματα των εντόμων.

Για καλύτερη προστασία οφείλουμε, όλοι μας, να έχουμε το φαρμακείο μας εφοδιασμένο με τα κατάλληλα υλικά. Έτσι, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πιθανά προβλήματα σε πρώτη φάση μόνοι μας, μέχρι να φτάσουμε στον πολιτισμό και σε κάποιο γιατρό.

Στην αγορά υπάρχουν πολλά μεγέθη και πολλές εταιρίες που πουλάνε «έτοιμα φαρμακεία» για διάφορες δραστηριότητες. Τα περισσότερα φαρμακεία περιλαμβάνουν τα ίδια πράγματα με μικρές παραλλαγές.

Ωστόσο, όλοι μας μπορούμε να πάμε σε ένα κατάστημα με ορειβατικά είδη, και να πάρουμε ένα “προσωπικό ή ομαδικό φαρμακείο” ή ακόμη και  να φτιάξουμε μόνοι μας το δικό μας φαρμακείο, σύμφωνα με τις προσωπικές μας ανάγκες.

Ενδεικτικά οι τιμές για ένα “Φαρμακείο Πρώτων Βοηθειών” μπορούν να ξεκινήσουν από τα έξι (6€) ευρώ και να φτάσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τα 250 ευρώ.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε ορισμένα βασικά, αλλά και τα δευτερεύοντα πράγματα για ένα “προσωπικό φαρμακείο”.  Πρόκειται για κάποια ενδεικτικά πράγματα που είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας σε οποιαδήποτε δραστηριότητα μας, η οποία διεξάγεται μακριά από Κέντρα Υγείας και Φαρμακεία.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ #
Διάφορα μεγέθη ελαστικών επιδέσμων (7cm x 5m, 10cm x 5m, 15cm x 5m) 1
Λευκοπλάστης ρολό 1
Επιδέσμους γάζας (5cm x 5m) 4
*Επιθέματα τραυμάτων διάφορα μεγέθη 10
Γάζες αποστειρωμένες και μη 5
Τριγωνικό επίδεσμο 1
Αντισηπτικά μαντηλάκια 4
Ελαστικά γάντια μιας χρήσης 2
Στιγμιαία παγοκύστη 1
Τσιμπιδάκι 1
Αμμωνία για τσιμπήματα εντόμων 1
Αλουμινοκουβέρτα 1
Νάρθηκα ακινητοποίησης αλουμινίου 1
**Φάρμακα (παυσίπονα, αντιπυρετικά, μυοχαλαρωτικά, αντιφλεγμονώδη, κολλύριο)

*είναι γνωστά στην Ελλάδα σαν handsaplast

**γενικά ότι είδους φάρμακα κάνουμε χρήση και ανάλογα με τα προσωπικά προβλήματα υγείας του καθενός

Συντάκτης άρθρου: Νίκος Κατσίκας