Σακίδια Ορειβασίας

Τα σακίδια αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό στοιχείο του εξοπλισμού μας αμέσως μετά από τα παπούτσια. Ο λόγος οφείλεται στο γεγονός πως τα σακίδια «τοποθετούνται» επάνω στο σώμα μας, έτσι ώστε να μεταφέρουμε τα αντικείμενα μας. Κατά συνέπεια ένας μη εργονομικός σάκος μπορεί να μας δημιουργήσει πόνο σε διάφορα μέρη του σώματός μας όπως στους ώμους, στη πλάτη, στους γλουτούς και τα ισχία.

Τα σακίδια τα χωρίζουμε σε κατηγορίες ανάλογα με τα λίτρα τους, δηλαδή ανάλογα με τον όγκο των πραγμάτων που μπορούμε να βάλουμε μέσα σε αυτά. Υπάρχουν σακίδια τα οποία δεν έχουν σκληρό σκελετό. Κύριος πρεσβευτής της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι τα λεγόμενα σακίδια “υδροδοσίας”.

Τα σακίδια με σκληρό πλαίσιο (μόνιμο ή αφαιρούμενο), τα οποία μεταφέρουν το βάρος της τσάντας από τους ώμους στους γοφούς είναι περισσότερο αποδοτικά. Συνηθέστερα τα βρίσκουμε σε χωρητικότητες άνω των 40 λίτρων.

ΣΑΚΙΔΙΑ ΥΔΡΟΔΟΣΙΑΣ

Πρόκειται για σακίδια χωρητικότητας από 2 μέχρι 20. Τα συγκεκριμένα σακίδια διαθέτουν ειδικές θήκες για υδροδοχεία, καθώς επίσης και ειδικά συστήματα στα λουριά των ώμων για την σταθεροποίηση των σωλήνων των υδροδοχείων.

Στα συγκεκριμένα σακίδια μπορούμε να τοποθετήσουμε 1-2 μπάρες ενέργειας, ένα αδιάβροχο και ένα μικρό σετ Α΄ Βοηθειών.Είναι εμφανές πως η συγκεκριμένη κατηγορία σακιδίων είναι ιδανική για πολύ μικρές διαδρομές διάρκειας λίγων ωρών,  όπου δεν χρειαζόμαστε αρκετό εξοπλισμό μαζί μας.

ΣΑΚΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑΣ

Στη συγκεκριμένη κατηγορία σακιδίων η χωρητικότητα μπορεί να φτάσει τα 40 λίτρα. Πρόκειται για σακίδια, τα οποία έχουν χώρο για: ένα ζευγάρι δεύτερων ρούχων, αδιάβροχο, γάντια, σκούφο, γυαλιά, νερό, φαγητά, φαρμακείο Α΄ Βοηθειών «κανονικού» μεγέθους κ.α.

Όσο «μεγαλώνει» ο σάκος μας, κατά συνέπεια «μεγαλώνει» και το βάρος του σάκου μας. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο, πριν προβούμε στην αγορά ενός αντίστοιχου σάκου, να προσέξουμε κάποια βασικά πράγματα.

Πιο συγκεκριμένα είναι καλό οι ιμάντες των ώμων να έχουν αρκετό φάρδος, έτσι ώστε  να μοιράζεται το βάρος σε μεγαλύτερη επιφάνεια, καθώς επίσης να υπάρχουν και ιμάντες στο στέρνο και τη μέση, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν περισσότερη σταθερότητα του σακιδίου επάνω μας.

ΣΑΚΙΔΙΑ «ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ»

Τα παραπάνω σακίδια φτάνουν σε χωρητικότητα τα 105 λίτρα! Για μια ορειβατική πεζοπορία με μία διανυκτέρευση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σακίδιο από 65 λίτρα και άνω. Σε αυτή την κατηγορία οι σάκοι διαθέτουν 2 σετ από ιμάντες, 1 σετ στην κορυφή του σάκου και 1 σετ κάτω από τον σάκο.

Στους ιμάντες μπορούμε να τοποθετήσουμε τη σκηνή, το υπόστρωμα ή ακόμα και τον υπνόσακο μας. Κάνοντάς το αυτό εξοικονομούμε χώρο από το σακίδιο μας. Επομένως, έχουμε την ευχέρεια να τον γεμίσουμε με τα πράγματα που θα χρειαστούμε.

Ένα βασικό πράγμα που πρέπει να προσέξουμε στα συγκεκριμένα σακίδια, εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη κατηγορία, είναι και το μέγεθος του σάκου με βάση τον σωματότυπό μας. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να μετρήσουμε την απόσταση του τελευταίου σπονδύλου (βρίσκεται σχεδόν στην ίδια ευθεία με την κορυφή της λεκάνης) και του 7ου σπονδύλου (πρόκειται για τον σπόνδυλο που εξέχει όταν σκύβουμε το κεφάλι).

Συντάκτης άρθρου: Νίκος Κατσίκας