Ο Δωδεκάλογος ενός Ορειβάτη πριν από μια Εξόρμηση στο Βουνό

Πριν από κάθε εξόρμησή μας στο βουνό είναι αναγκαίο να μεριμνήσουμε για κάποια βασικά πράγματα. Στόχος μας, εκτός από την απόλαυση του βουνού, είναι και η μείωση του ποσοστού των λαθών και κατά συνέπεια των δύσκολων καταστάσεων.

Ο καιρός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψιν για να μπορέσουμε να χαρούμε μια διαδρομή και να μας “δώσει” τις εικόνες που θέλουμε. Πρέπει να παρακολουθούμε τις καιρικές προγνώσεις τουλάχιστον τρεις (3) ημέρες πριν την εξόρμηση μας στο βουνό. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνθήκες, κυρίως του εδάφους, όπου θα περπατήσουμε. Πρέπει να αναλογιστούμε την εποχή που θα ανέβουμε στο βουνό. Για παράδειγμα την άνοιξη ή το καλοκαίρι ενδέχεται την ημέρα της εξόρμησης να έχει ήλιο, αλλά τον χειμώνα η ύπαρξη του χιονιού θα επηρεάσει άμεσα το είδος του εξοπλισμού μας.

Μια ημέρα πριν την ορειβασία μας και ανάλογα με τον καιρό και το είδος της διαδρομής πρέπει να προετοιμάσουμε την τσάντα, τα ρούχα που θα φοράμε και να ελέγξουμε τον εξοπλισμό μας για τυχόν φθορές ή ελλείψεις. Φροντίζουμε να κοιμόμαστε από νωρίς και πάντα τρώμε και κρατάμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο. Δεν πρέπει να παραλείψουμε το πρωί, πριν φύγουμε από το σπίτι, να φάμε κάτι, το οποίο θα περιέχει πολλές θερμίδες. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να είναι κάτι ιδιαίτερα βαρύ, και ειδικότερα τη χειμερινή περίοδο, όπου το σώμα μας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για τη θερμορύθμιση.

Επομένως, πρέπει όλοι μας να θυμόμαστε και να εφαρμόζουμε κάποιους βασικούς κανόνες πριν την εξόρμηση μας στο βουνό, οι οποίοι όχι μόνο θα συμβάλλουν στην ασφάλεια μας, αλλά και στην ευχαρίστηση της διαδρομής. Οι παρακάτω κανόνες αποτελούν τον δωδεκάλογο ενός ορειβάτη και είναι οι εξής:

  1. Δεν ανεβαίνουμε ποτέ μόνοι.
  2. Ελέγχουμε την πρόγνωση του καιρού.
  3. Δεν ξεκινάμε αν αισθανόμαστε αδιάθετοι.
  4. Κοιμόμαστε νωρίς την προηγούμενη ημέρα.
  5. Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
  6. Δεν ξεκινάμε ποτέ με άδειο στομάχι, ούτε τρώμε υπερβολικά.
  7. Ελέγχουμε την κατάσταση του εξοπλισμού μας.
  8. Φτιάχνουμε την τσάντα μας την προηγούμενη ήμερα και ελέγχουμε για πιθανές ελλείψεις.
  9. Δεν ξεκινάμε την ορειβατική μας χρονιά με δύσκολες διαδρομές.
  10. Δεν πηγαίνουμε σε διαδρομές που δε γνωρίζουμε ή σε διαδρομές που δεν έχουμε χάρτη.
  11. Ενημερώνουμε συγγενείς ή φίλους σε ποια περιοχή θα είμαστε και τι ώρα θα επιστρέψουμε στο σπίτι.
  12. Έχουμε το κινητό μας πλήρως φορτισμένο.

Ολοκληρώνοντας, μετά από πολλά χρόνια ορειβασίας είμαι σίγουρος για ένα πράγμα, το οποίο είναι το εξής: «Όλες οι διαδρομές είναι πολύ πιο όμορφες όταν έχουμε καλή παρέα!». Στην περίπτωση που μία διαδρομή μας δυσκολεύει περισσότερο απ’ ότι περιμέναμε ή στην περίπτωση μιας αιφνίδιας βροχόπτωσης, παρά την μετεωρολογική πρόβλεψη, ένας καλός φίλος θα μας κάνει να προσπεράσουμε κάθε εμπόδιο και δυσκολία.

Συντάκτης άρθρου: Νίκος Κατσίκας