ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι μια ημερομηνία η οποία καθιερώθηκε από την UICC (Παγκόσμια Ένωση κατά του Καρκίνου) το 2000 και στοχεύει με ένα σύνθημα κάθε φορά (κάθε χρόνο) να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού σε Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο με την ανάληψη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, κατά του καρκίνου. Κυρίαρχες δράσεις είναι η ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης και των Λειτουργών Υγείας να συντονίσουν ανάλογα τους σχεδιασμούς με τη συνεργασία επιστημονικών και ιατροκοινωνικών φορέων, με ένα κοινό όραμα να νικήσουμε τον καρκίνο όλοι μαζί γιατί μπορούμε.

Σταθερά αυξητική είναι η παγκόσμια πορεία του καρκίνου τα τελευταία χρόνια. Το 2018 τα νέα περιστατικά υπολογίστηκαν σε 18 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ακόμη ότι κάθε χρόνο, 10 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, στη χώρα μας, εκτιμάται ότι διαγνώστηκαν το 2018 περίπου 67.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου ήταν 32.000.

Ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για τα άτομα ηλικίας από 64 μέχρι 74 ετών και τη δεύτερη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 75 ετών και άνω.

Οι συνηθέστερες μορφές καρκίνου μεταξύ των αντρών είναι του πνεύμονα, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του ήπατος, ενώ μεταξύ των γυναικών του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του τραχήλου της μήτρας και του στομάχου.

Ορισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στον καρκίνο, όπως τα γονίδια και η προχωρημένη ηλικία, βρίσκονται έξω από τον έλεγχό μας, ωστόσο υπάρχουν και πολλοί τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για τις διάφορες μορφές της νόσου.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ δείχνουν ότι ποσοστό 30-50% όλων των περιστατικών καρκίνου είναι δυνατό να προληφθούν εάν ακολουθήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 20 στρατηγικές που συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο μπορείτε να δείτε ευθύς αμέσως στην παρακάτω gallery!

 

1. Έκθεση στον ήλιο: Λίγα λεπτά την ημέρα αρκούν για να συνθέσει ο οργανισμός μας την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία μειώνει τον κίνδυνο για λέμφωμα, καρκίνο του μαστού και καρκίνο του παχέος εντέρου.

2. Κατανάλωση ενός πορτοκαλιού την ημέρα: Η βιταμίνη C του πορτοκαλιού βοηθά στην αντιμετώπιση ενός επικίνδυνου στελέχους του βακτηρίου H. Pylori (ελικοβακτήριο του πυλωρού), το οποίο προκαλεί έλκη στο στομάχι. Τα έλκη με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου.

3. Κολονοσκόπηση: Η (καθόλου δημοφιλής) προληπτική εξέταση είναι απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση και κατ’ επέκταση την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Συνιστάται από την ηλικία των 50 ετών και μετά –ή και νωρίτερα, στα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου

4. Μπρόκολο στον ατμό: Το λαχανικό συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών, του στομάχου, των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης και του παχέος εντέρου. Το μαγείρεμα στον ατμό για 3-4 λεπτά ενισχύει τη δράση μιας αντικαρκινικής ουσίας του μπρόκολου που ονομάζεται σουλφοραφάνη.

5. Καφές: Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως στο συκώτι, στον προστάτη, στο δέρμα και στο ενδομήτριο.

6. Διαχείριση βάρους: Το υπερβολικό βάρος ευθύνεται για το 20% όλων των θανάτων από καρκίνο μεταξύ των γυναικών και το 14% όλων των θανάτων από καρκίνο μεταξύ των αντρών. Υπερβολικό θεωρείται το βάρος όταν ο δείκτης μάζας σώματος ξεπερνά τις 24,9 μονάδες.

7. Μπανάνες &  καρότα: Μελέτη από το σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα έχει δείξει ότι οι γυναίκες που τρώνε τέσσερις με έξι μπανάνες την εβδομάδα έχουν 54% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στα νεφρά. Αντίστοιχη επίδραση φάνηκε να έχουν και τα καρότα και η προστασία που παρέχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών που παρέχουν.

8. Αυτοεξέταση δέρματος: Πρέπει να είναι συχνή και προσεκτική ώστε να ανιχνευτούν εγκαίρως ανησυχητικά σημάδια στο δέρμα –ιδίως σε υπάρχουσες ή νέες ελιές– που μπορεί να υποδεικνύουν καρκίνο του δέρματος.

9. Γαλακτοκομικά: Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου καθημερινά μειώνει κατά 36% τον κίνδυνο να εμφανιστούν πολύποδες στο έντερο, οι οποίοι συχνά εξελίσσονται σε καρκίνο

10. Καθημερινή γυμναστική: Περίπου 30 λεπτά άσκησης την ημέρα αρκούν για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού, του ενδομητρίου κ.ά.

11. Λιγότερο λευκό ψωμί: Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και τα γλυκά, έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

12. Λιγότερο ψήσιμο στα κάρβουνα: Το ψήσιμο στα κάρβουνα έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται στις τροφές ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), ουσίες με αποδεδειγμένη καρκινογόνο δράση.

13. Σκόρδο: Η αντικαρκινική του δράση οφείλεται σε μια ουσία που ονομάζεται αλλιίνη. Η αλλιίνη είναι πιο ισχυρή όταν το σκόρδο καταναλώνεται ωμό

14. Καρπούζι, ντομάτα & γκρέιπφρουτ: Οι τροφές με κόκκινο χρώμα είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια αντιοξειδωτική ουσία με ισχυρή αντικαρκινική δράση.

15. Λιγότερα αλλαντικά: Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το λουκάνικο, το μπέικον και το ζαμπόν, συνδέονται άμεσα με τον καρκίνο, κυρίως του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.

16. Φυλλώδη λαχανικά: Λαχανικά όπως το σπανάκι, η ρόκα και οι λαχανίδες είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του μαστού χάρη στην ιδιότητά του να αποτρέπει τις καρκινικές μεταλλάξεις στο DNA.

17. Φασόλια: Τα όσπρια μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού χάρη στην ιδιότητά τους να αποτρέπουν την παραγωγή ενζύμων που προωθούν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

18. Ψάρι: Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, οι τροφές που είναι πλούσιες σε καλά λιπαρά, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, μειώνουν κατά 39% τις πιθανότητες εμφάνισης αδενώματος στο παχύ έντερο, το οποίο συχνά αποτελεί προάγγελο του καρκίνου.

19. Ελαιόλαδο: Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν των ΗΠΑ παρατήρησαν ότι το ελαϊκό οξύ του ελαιόλαδου μειώνει τη δραστηριότητα του γονιδίου Her-2/neu, το οποίο συμβάλλει στην ανάπτυξη εξαιρετικά επιθετικών όγκων του μαστού.

20. Δουλειές σπιτιού: Ακόμη κι αν δεν γυμνάζονται, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που παραμένουν σωματικά δραστήριες κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού διατρέχουν κατά 30% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με καναδική μελέτη.

 

 

 

 

 

 

Πηγές:

https://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/story/373562/pagkosmia-hmera-kata-toy-karkinoy-8-1-symvoyles-prolipsis

https://www.in.gr/2019/02/04/health/health-news/pagkosmia-imera-kata-tou-karkinou-prolipsi-einai-pan/

https://www.onmed.gr/ygeia/story/363432/karkinos-19-1-tropoi-na-meiosete-ton-kindyno

 

Πηγή εικόνων:

https://www.pagenews.gr/2018/11/25/ygeia/karkinos-therapeia-ellinas-kathigitis-ogkologias-sta-epomena-xronia-tha-einai-mia-xronia-nosos/

 

Ανακτήθηκαν 04/02/2019