Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)

 «Ούτε πολύ νωρίς, ούτε πολύ αργά» είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Πρόκειται για ένα μήνυμα που δίνει το έναυσμα για την πρόληψη και τη θεραπεία του νοσήματος.

Tα δεδομένα της μεγάλης πανευρωπαϊκής μελέτης ERS COPD Audit study που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή 16.000 ασθενών, στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας αποδεικνύουν ότι το 7% των Ελλήνων ασθενών με ΧΑΠ που θα νοσηλευτούν στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνσης θα πεθάνουν εντός 3 μηνών!!! Η κυριότερη αιτία είναι το κάπνισμα, αλλά και η χρήση τζακιών ή ξυλοσομπών επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ΧΑΠ:

  • Αποτελεί διεθνώς την τέταρτη αιτία θανάτου.
  • Υπολογίζεται ότι είναιυπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως.
  • Αναμένεται να αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου και την πέμπτη αιτία αναπηρίας έως το έτος 2030.
  • Στην Ελλάδα υπολογίζεται πάσχουν από ΧΑΠ περίπου 700.000 άτομα, τα μισά από τα οποία αγνοούν ότι νοσούν.

Τι προκαλεί τη ΧΑΠ:

  • Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για τη ΧΑΠ.
  • Η χρήση τζακιών, σομπών κλπ επιδεινώνει σοβαρά το πρόβλημα ιδίως στα αστικά κέντρα επιδεινώνοντας τα συμπτώματά τους.

 Συμπτώματα της ΧΑΠ:

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ (βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στην μυϊκή προσπάθεια) χαρακτηρίζονται από ύπουλη εμφάνιση και σταδιακή επιδείνωση.

Το πρόβλημα με τα συμπτώματα είναι ότι έχουν τόσο ύπουλη εμφάνιση έτσι ώστε οι πάσχοντες για κάποια χρόνια τα θεωρούν λανθασμένα σαν μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται.

Έτσι, δεν καταφεύγουν στον πνευμονολόγο για να εξεταστούν και να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση που είναι η εξέταση που αποκαλύπτει τη νόσο.

ΧΑΠ – Ο σιωπηλός δολοφόνος:

Η νόσος αναπτύσσεται σταδιακά, αποφράσσει τους βρόγχους (τους αεραγωγούς που αναπνέουμε) και καταστρέφει κυριολεκτικά τους ιστούς των πνευμόνων. Οι βλάβες αυτές από ένα σημείο και μετά είναι μη αναστρέψιμες.

Δυστυχώς, μόνο αφού καταστραφεί το 50-60% των πνευμόνων ο ασθενής αρχίζει να έχει σοβαρά συμπτώματα και δυο με τρεις κρίσεις επιδείνωσης της αρρώστιας τον χρόνο, κρίσεις που συχνά τον οδηγούν να εισαχθεί και να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.

Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια) και να καπνίζει αφήνει την αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή.

Τελικώς, ο ασθενής καθηλώνεται σε μια αναπηρική μορφή διαβίωσης στο σπίτι, απόλυτα εξαρτημένος από την οικογένεια του και από την λήψη οξυγόνου καθ’ όλο το 24ωρο.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) συμβουλεύει:

  1. Οι καπνιστές πάνω από τα 35 με ένα έστω από τα συμπτώματα βήχα, απόχρεμψη ή δύσπνοια να επισκεφθούν τον πνευμονολόγο και προφανώς να διακόψουν το κάπνισμα!
  2. Όλοι οι καπνιστές πρέπει να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση (ειδική εξέταση διαγνωστική της ΧΑΠ) σε πιστοποιημένα πνευμονολογικά ιατρεία και να καταφύγουν στα ιατρεία βοήθειας διακοπής καπνίσματος.
  3. Οι πάσχοντες που δεν το γνωρίζουν, διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρού εμφράγματος ή και εγκεφαλικού, συχνή επιπλοκή-συνοσηρότητα της ΧΑΠ.
  4. Όλοι οι διαγνωσθέντες πρέπει να μπουν σε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας και αποφυγής παραγόντων κινδύνου.

Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιµετώπιση της ΧΑΠ µπορεί να εµποδίσει ή έστω να καθυστερήσει σηµαντικά την εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον, θα σας ανακουφίσει από τα συµπτώµατα, αναβαθµίζοντας την ποιότητα της ζωής σας.

Πηγές κειμένων:

https://www.in.gr/2018/11/19/health/body/xronia-apofraktiki-pneymonopatheia-xap-oute-poly-noris-oute-poly-arga/ (ανακτήθηκε στις 20-11-2018)

http://www.hts.org.gr/ (ανακτήθηκε στις 20-11-2018)

Πηγές εικόνων:

https://flashnews.gr/post/331838/xap-h-nosos-siwphrh-dolofonos-sthn-krhth-pasxoyn-60-000-atoma (ανακτήθηκε στις 20-11-2018)

https://iatrikostypos.com/chap-700-000-ellines-nosoyn-kai-mono-oi-misoi-to-gnorizoyn/ (ανακτήθηκε στις 20-11-2018)

http://www.ploumistos.com/2016/11/blog-post_736.html (ανακτήθηκε στις 20-11-2018)

https://www.awarenessdays.com/awareness-days-calendar/world-copd-awareness-day-2018/ (ανακτήθηκε στις 20-11-2018)

Βίντεο:

http://www.hts.org.gr/news/newspage510817/92/newsid510/255 (ανακτήθηκε στις 20-11-2018)