Πως το αυτοκίνητό σου μπορεί να σε προστατεύσει από τους κεραυνούς

Πάνω από 14.000 κεραυνούς – 9.000 πάνω από τη θάλασσα και 5.300 πάνω από την ξηρά – κατέγραψε το σύστημα καταγραφής κεραυνών “ΖΕΥΣ” του Εθνικού Αστεροσκοπείου την Τρίτη 24/09/19.

Η καταστροφική καταιγίδα στη Χαλκιδική, τον Ιούλιο του 2019.  Φωτογραφία του Κωνσταντίνου Εμμανουιλίδη

Το αυτοκίνητό σου λειτουργεί ως καταφύγιο!

Το πιο ασφαλές μέρος να είσαι σε περίπτωση κεραυνών είναι σε εσωτερικό χώρο. Αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό και σε πετύχει η κακοκαιρία ενώ είσαι έξω;

Αν έχεις αυτοκίνητο, το πιο ασφαλές είναι να μπεις μέσα. Κι αυτό γιατί το αυτοκίνητό σου θα λειτουργήσει άψογα σαν ένας κλωβός Faraday!

 

Τι είναι ο κλωβός Faraday;

Το φαινόμενο απουσίας ηλεκτρικών πεδίων στο εσωτερικό πλέγματος από μέταλλο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον Benjamin Franklin το 1755. Και αναφέρθηκε ως “κλωβός Faraday” στα πειράματα που έκανε ο Michael Faraday το 1836.

Η επιστημονική εξήγηση, διατυπωμένη πιο απλά: ο ηλεκτρισμός επιλέγει τον δρόμο όπου βρίσκει λιγότερη αντίσταση. Και στη συγκεκριμένα περίπτωση, αυτό συμβαίνει όταν ο κεραυνός «επιλέγει» να κινηθεί γύρω από το πλέγμα μετάλλου και όχι στο εσωτερικό του.

Η σημασία που έχει αυτό για σένα είναι ότι: όταν βρίσκεσαι μέσα στο αυτοκίνητο, εφόσον αυτό αποτελείται από μέταλλο – ολόκληρο μαζί με την η οροφή – προστατεύεσαι

Τι κάνεις σε περίπτωση κεραυνών αν είσαι  έξω με το αυτοκίνητό σου;

Αν το αυτοκίνητό σου είναι από μέταλλο – και  η  οροφή  του! – κλείνεσαι μέσα. Σφραγίζεις το καταφύγιό σου. Κλείνεις παράθυρα, ώστε να μην μπορεί να περάσει ο κεραυνός στο εσωτερικό. Αποφεύγεις να παρκάρεις κάτω από δέντρο ή μετασχηματιστή. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βρεις καταφύγιο μέσα ή κάτω από ένα ανθεκτικό κτίριο. Ανάβεις τα φώτα κινδύνου και σβήνεις τη μηχανή.

Δεν αγγίζεις κανένα μεταλλικό ή ηλεκτρικό εξάρτημα, ούτε χρησιμοποιείς το τηλέφωνο, ακόμα και αν δεν είναι συνδεδεμένο με το αυτοκίνητο. Δεν αγγίζεις το ραδιόφωνο, τα πεντάλ των ποδιών, τις λαβές των θυρών ή το τιμόνι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγεις από το αυτοκίνητο, για παράδειγμα να καθαρίσεις το παρμπρίζ αν ρίχνει χαλάζι, γιατί μπορεί να χτυπηθείς από κεραυνό. Μόνο αφού περάσει η καταιγίδα, μπορείς να βγεις. Και πριν το κάνεις, άσε αρκετό χρόνο να περάσει, γιατί η αστραπή μπορεί να χτυπήσει την ίδια θέση δύο φορές!

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι κεραυνοί;

Οι κεραυνοί, που παρατηρούνται συνήθως κατά τη διάρκεια καταιγίδας, αποτελούν παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία θανάτου από καιρικά φαινόμενα μετά τις πλημμύρες.

Μύθοι σχετικά  με τους κεραυνούς:

«Ο κεραυνός δε χτυπάει δύο φορές στο ίδιο μέρος»

Φυσικά και χτυπάει και μάλιστα όχι μόνο δύο αλλά και περισσότερες φορές, ιδίως αν πρόκειται για ένα ψηλό κτίριο, όπως το Empir State Bulding.

«Αν δεν βρέχει και ο ουρανός είναι καθαρός, δεν κινδυνεύουμε από κεραυνό»

Ο κεραυνός μπορεί να χτυπήσει ακόμη και 10 χιλ. μακριά από την καταιγίδα, εκεί που ο ουρανός είναι καθαρός. Κεραυνοί ανάμεσα στα σύννεφα μπορεί να ταξιδέψουν έως και 200χιλιόμετρα μακριά.

«Αν ακουμπήσεις κάποιον που έχει χτυπηθεί από κεραυνό, κινδυνεύεις από ηλεκτροπληξία»

Το ανθρώπινο σώμα δε συσσωρεύει ηλεκτρική ενέργεια. Το να ακουμπήσετε κάποιον που έχει χτυπηθεί από κεραυνό είναι απόλυτα ασφαλές.

«Αν βρεθείς σε καταιγίδα στο ύπαιθρο ξάπλωσε στο έδαφος»

Είναι μία λανθασμένη συμβουλή. Η καλύτερη θέση που μπορείτε να πάρετε, αν βρεθείτε απροστάτευτοι είναι να κάνετε βαθύ κάθισμα με τα πόδια ενωμένα τοποθετώντας το κεφάλι μέσα στα γόνατα. Με τις παλάμες σας καλύψτε τα αυτιά σας, για να αποφύγετε την ρήξη τυμπάνων που συμβαίνει περίπου στο 80%. Με τον τρόπο αυτό, ελαχιστοποιείτε η επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή με το έδαφος.

Συντάκτρια άρθρου: Γεραρίδου Αθηνά

Πηγές κειμένου (Ανακτήθηκαν στις 05-10-2019):

Αποσπάσματα από:  https://www.hellasdirect.gr

Αποσπάσματα από: «Πρώτες Βοήθειες. Μύθοι και Πραγματικότητα» του Νικολάου Γκούρτσα

Φωτογραφικό υλικό (Ανακτήθηκε στις 50-10-2019):

http://www.weatherimagery.com

https://www.dawn.com

https://www.dawn.com/news/1266943

Outdoors Tips and Tricks for Camping, Hiking, Climbing and Survival