107η Επέτειος Απελευθέρωσης της Κατερίνης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζεται κάθε χρόνο στην πόλη μας η απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό.  Με τιμή, ευγνωμοσύνη και σεβασμό, υποκλινόμαστε στους Ήρωες που πολέμησαν, που θυσιάστηκαν και έχασαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Μακεδονικής γης.

Οι εκδηλώσεις αποτελούν τον ελάχιστο φόρο τιμής που μπορούμε να αποδώσουμε όλοι μας στους προγόνους μας για τον ηρωισμό, την ανδρεία και την αυταπάρνηση που υπέδειξαν.

Η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων, ως  απόδοση της οφειλόμενης τιμής, προς τον αείμνηστο Αντισυνταγματάρχη Δημήτριο Σβορώνο.

Ο ίδιος παρά τα πυρά που δέχτηκε και τον βαρύ τραυματισμό του συνέχισε να επιτίθεται έφιππος προς τους Τούρκους, όπου και ξεψύχησε βαλλόμενος. Ο ηρωισμός και η ανδρεία του στάθηκαν αρωγοί και εμψύχωναν τους γενναίους αξιωματικούς και τους ανδρείους οπλίτες του. Μέσα από την αυτοθυσία τους και την αποφασιστικότητα τους πολέμησαν θαρραλέα και κατόρθωσαν να απελευθερώσουν την Κατερίνη από τους Τούρκους. Χάρη στη γενναιότητα τους, την Τρίτη της 16ης Οκτωβρίου, ξημέρωσε ένα διαφορετικό πρωινό για την πόλη της Κατερίνης. Εκείνο το πρωινό η Κατερίνη ντύθηκε με την εθνική της ενδυμασία και οι κάτοικοί της υποδέχτηκαν ενθουσιωδώς τον απελευθερωτή ελληνικό στρατό.

Ωστόσο, η απόδοση της τιμής για τους ήρωες μας δε θα μπορούσε να σταματήσει εκεί. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Θείας Αναλήψεως, την κατάθεση στεφάνων από τους φορείς, τους συλλόγους, τους μαθητές και τις μαθήτριες της πόλης μας στο μνημείο της Ελευθερίας, στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, αλλά και τη διεξαγωγή της μαθητικής παρέλασης.

Η ψυχική δύναμη, το θάρρος και η γενναιότητα  των πολεμιστών μας ας γίνουν ένα λαμπρό παράδειγμα μίμησης προς όλους μας.

Τιμή και Δόξα στους προγόνους μας χάρη στους οποίους αποκτήσαμε την Ελευθερία μας!

 Φωτογραφικό υλικό: Μοσχολούρης Αποστόλης